26 Haziran 2009 Cuma

Gönüllü Astronomi Yaz Okulu 2. Gün

Çekmeköy Gönüllüleri ile ortak olarka düzenlediğimiz yaz okulunun ikinci günü en az ibirincisi kadar güzel geçti. İlk gün konumuz Uzay Araştırmaları ve Ay'dı. Çocuklarla hep birlikte Dünya'dan yola çıkarak uzay boşluğunda süzüldük, astronotlarla aynı hisleri yaşamaya çalıştık ve gelecekte Ay'a yerleşme planları yaptık. Bugün de rotamızı biraz daha uzağa, aslında görece yakına çeviriyoruz : Güneş!

Güneş sunumunu bir diğer Gökyüzü Gönüllüsü arkadaşımız semih Çakmak veriyor. Bu sunumdaki amacımız çocuklara Güneş'in aslında bilindiğinin aksine mükemmel bir küre olmadığını, üzerindeki lekeleri, rüzgarları ile öfkeli bir mizaca sahipğ olduğunu göstermek. Günümüz Semih'in bol animasyonlu ve videolu sunumuyla başlıyor.


Sunumdan bir kare

Grubun en meraklılarından Yılmaz hararetle birşeyler anlatıyor!

Sunumumuzun ardından beraber çalıştığımız yaratıcı drama hocamız Güneş'in bu öfkeli hallerini çocuklarla birlikte canlandırdı. Seçilen çocuklar Güneş'i ve üzerinde oluşan lekeleri canlandırdılar. Ardından Güneş'in 11 yılıık döngüsü küçük bir oyunla canlandırıldı. Çocuklar bir süre boyunca hep bir arada bir küre şeklinde olup "sakin Güneş" oldular, ardından 11 yıl geçtikten sonra öfkelenip güneş rüzgarları ile şiddetle kendilerini uzaya savurdular.

Sakin Güneş, herkes bir arada

Öfkeli Güneş!

Ardından ikinci konumuz Güneş Saatleri. Sevgili Nuray Saatçioğlu'da bu konuda ufak bir bilgilendirme yapıp kartondan maket bir güneş saati yapmak için kolları sıvadık.

Nuray sunum sırasında


Maketler yapılıyor

Özenli bir çalışma!

20 dakikalık bir çalışmanın ardından Güneş Saatleri üzerindeki gölge ölçücü çucuklarıyla bilikte hazırdı bile.

Her çocuğun elinde bir Güneş Saati

Geriye tabii ki dışarıya çıkıp saatlerimizi denemek kalıyor. Bugünkü program bununla da bitmiyor aslında. Programın asıl etkileyici kısmı şimdi başlıyor. Beraberimizde getirdiğimiz özel tasarlanmış Güneş Teleskobu Coronado PST ile gözlem var daha. Bu arada bu çalışmada Güneş gözlemi için Coronado PST'yi bize sağlayan sevgili dostumuz İshak Benbaneste'ye de teşekkürlerimizi sunmak isteriz.

Güneş Saati'mizi teste başlıyoruz

Güneş Saatlerimiz ve biz; Hepsi doğru çalışıyor! :)

Sırada Coronado PST ile Güneş gözleminde. Güneş her ne kadar şu sıralar sakin olsa da Güneş'in turuncu diski ve üzerindei granüllü yapısı çocukları etkilemeye yetti. Güneş'in orta bölgelerine doğru yeni yeni oluşmaya başlayan leke ise çocuklar için güzel bir hediye oldu.




Dolu dolu, "Güneşli" bir gündü bizim için. Çocukların gözlerindeki ışıltı ve merakları bizler içindeki astronomi aşkını daha da ateşledi. Daha bu 2. gündü üstelik ama programın sonunda çocuklar bizleri uğurlarken boyunlarımıza sarılıyorlardı. Bu anı yaşamak için herşeyimi verebilirim işte...

EDIT : Diğer günler için tıklayınız : 3, 4, 5. gün

10 yorum:

Tuba dedi ki...

Harikasiniz !!!

Adsız dedi ki...

arif öğremtenim resimlerimiz harika

PAX dedi ki...

Tebrikler, çok güzel işler yapıyorsunuz.

Adsız dedi ki...

arif öğretmenim bu geçirdiğimiz güneleri çok özledim.

Arif dedi ki...

Teşekkürler!

arif öğretmenim bu geçirdiğimiz güneleri çok özledim.

Yorumunun yanında ismini de yazarsan kim olduğunu çıkarabilirim :)

katya dedi ki...

arif öğretmenim bu geçirdiğimiz günleri çok özledim yazan katya

katya dedi ki...

arif öğremtenim ne zaman bize geleceksiniz çok özledim sizi gelirseniz eğer semih öğretmeni ve emre öğretmeni de getirin onları da çok özledim

Arif dedi ki...

Katya merhaba! Ben de herkesi çok özledim gerçekten. Önümüzdeki hafta Cuma günü gelip sizleri ziyaret edeceğim! Umarım bizim gitmemizi fırsat bilip gözlerinizi gökyüzünden ayırmamışsınızdır :)

Görüşürüz ;)

katya dedi ki...

öğretmenim cuma günü geleceğinize söz verin ona göre ben size bir şey hazırlayacaktım da :d

Arif dedi ki...

Bu cuma kesin geliyorum katya söz :) Süprizini de çok merak ettim!

Bu arada, karşılıklı yazışmak için bu siteden ziyade bana arifbayirli@gmail.com mail adresinden yazabilirsin;)

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki