12 Mayıs 2009 Salı

Hubble'a Son bir Destek

Gökyüzünün muhteşem görüntülerini bize yıllardır sunan emektar Hubble uzay teleskobu artık gittikçe yaşlanıyor ve tamire ihtiyaç duyuyor. NASA'nın teleskobu bir kaç yıl daha hayatta tutmak için hazırladığı servis görevi bugün Atlantis uzay mekiğinin fırlatılmasıyla başlamış oldu.

Atlantis'in fırlatılışı (Kaynak : Space. com)

1990'da Dünya yörüngesine yerleştirilen Hubble uzay teleskobu evrenin derinliklerinden bize muhteşem görüntüler sunuyor. Evrenin en uzak noktalarını dahi inceleme fırsatı veren teleskobun, hazırlanan bu görevle tamir edilip bazı parçaları yenilenecek. Türkiye saati ile 20:01'de NASA Kennedy Uzay Merkezi'nden kalkan Atlantis uzay mekiği iki günlük yolculuğu sonunda çarşamba günü teleskoba varması planlanıyor.

1990 yılından beri beşinci servis görevi olan bu görevle teleskobun ömrü 2014 yılına kadar uzatılması hedefleniyor. Görev süresince astronotlar tarafından beş uzay yürüyüşü gerçekleştirilecek ve teleskop üzerindeki bataryalar ve jiroskoplar değiştirilecek. Bunun yanında iki tane yeni kamera da teleskoba yerleştirilecek.

Teleskop üzerine yerleştirilecek araçlar mekiğin içerisinde görüntüleniyor (Kaynak : Space.com)

Atlantis'in Hubble uzay teleskobuna kenetli bir şekilde yaklaşık bir hafta kalması ve 22 Mayıs'ta Dünya'ya dönmesi bekleniyor.

Kalkış sırasında ve görev süresince herhangi bir sorun yaşanmasına karşın ikinci bir rampada Endeavour uzay mekiği de hazır tutuluyor. Hubble'ın uzayda 553km gibi yüksek bir konumda olmasından dolayı bir sorun karşısında Atlantis'in görece daha alçakta olan( 354km) Uluslararası Uzay İstasyonuna erişmesi çok güç. Böyle bir durumda yedekte hazır bekletilen Endeavour ile müdehale edilmesi planlanıyor.

Mekiğin kalkışının videolarını izlemek için bu bağlantıdan yararlanabilir; görev hakkındaki gelişmeleri ise Space.com'dan takip edebilirsiniz.

NOT : Yazıyı yazdıktan sonra fark ettim. Güncel Türkçe astronomi haberlerine yer verilen, Ümit Fuat Özyar'ın hazırladığı Astronomi Diyarı'nda da Hubble'ın değiştirilecek olan kamerası ile elde edilen son görüntü hakkında bir yazı yayınlandı. Ona da göz atabilirsiniz :

Hubble Sunar : K 4-55 Bulutsusu

0 yorum:

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki