21 Nisan 2009 Salı

Çarpışmadan Doğan Yıldız Pınarı

Hubble Uzay Teleskobu bu yıl adından oldukça fazla söz ettiriyor. Geçtiğimiz günlerde meraklıların isteği üzerine yönlenilen hedefin fotoğraflarının yayınlanmasının ardından, Hubble tarafından 19. yaşını kutlamak adına yeni bir fotoğraf daha yayınlandı : Arp 194 çarpışan galaksi sistemi...

Hubble'a teşekkür etmek gerekiyor ki çarpışan galaksiler artık bizim için egzotik cisimler olmaktan çıkıp, artık bir çok özelliğini detaylı bir şekilde gözleyebildiğimiz aşina cisimler arasına girdiler. Yayınlanan fotoğrafta açık bir şekilde görülen dört galaksiden üçünün birbiriyle etkileştiği belirtiliyor.

Kaynak : HubbleSite

Fotoğrafın üst kısmında parlak mavi bölgelerden anlaşılacağı üzere yoğun yıldız oluşumu gözlenen iki galaksi birbiriyle yakın etkileşimde. Aynı bölgenin biraz sağında beyaz renkli küçük bir galaksi daha görülüyor. Spiral kollarının yapıları bozulmuş iki galaksinin dev, parlak çekirdekleri de seçilebiliyor. İlginç olan bir yapı ise etkileşim dolayısıyla oluştuğu düşünülen ve üst bölümdeki galaksilerden alttaki galaksiye doğru akıyormuş izlenimi veren yıldız bölgesi. 100000 ışık yıllık alana yayılan ve oldukça hareketli bir yıldız oluşum bölgesi olan bu yapıda yüzlerce süper-yıldız kümeleri, yani yıldız kümelerini içinde barındıran kümeler olduğu belirtiliyor. Galaksilerin etkileşmesiyle yapılarında bulunan gazın sıkışması sonucu bu tip hareketli durumların oluştuğu başka örneklerde bulunuyor.

Fotoğrafın alt bölgesindeki sipiral galaksinin, kümedeki etkileşmeyen galaksi olduğu düşünülüyor. Bir "yıldız pınarı" gibi görünen parlak mavi yapının galaksi üzerinde bir silüet oluşturması, bu galaksinin arka planda olduğuna işaret ediyor.

Arp 194 galaksi kümesi gökyüzünde Kral takım yıldızında olup, bizden 600 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunuyor.

Hubble 1990 yılında Discovery uzay mekiği ile uzay gönderilmiş ve gönderildiği günden beri yapılan 880 000 gözlem ile 28 000 gökcisminin 570 000 görüntüsünü almıştır. Hubble'ın yaptığı önde gelen keşiflere göz atmak için HubbleSite'ı ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak : HubbleSite

0 yorum:

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki