30 Mart 2009 Pazartesi

Galileo'nun Gerçek Teleskobu

Bu kadar ara sanırım yeterli; birşeyler yazmak konusunda kendimi daha fazla durduracak değilim! Nerde kalmıştık? Hah, 2009 Dünya Astronomi Yılı diyorduk...

400 yıl önce bugünlerde, Galileo balkonundan kendi yaptığı teleskobuyla Ay'ın yüzeyini ve Jupiter'in etrafındaki küçük uyduları gözlüyordu. Peki hiç merak ettiniz mi bu efsanevi teleskoplar nasıl birşeydi? Galileo'nun kullandığı teleskopların orjinalleri İtalya Floransa'da tutuluyor fakat bunlardan biri geçtiğimiz günlerde Philedelphia'da bulunan Franklin Enstitusu'nde sergilenmek üzere Amerika'ya gönderildi. Bunun öncesinde bu teleskobun bir kaç fotoğrafına rastlamıştım; fakat video görüntüde, birisinin elinde tüm detaylarıyla görmemiştim. New York Times'da geçtiğimiz günlerde yayınlanan makalede, Galileo'nun teleskobu ile ilgili bir çok ilginç detaya ve enstituye ulaştığından teleskobu koruma paketinden çıkarırken gösteren bir videoya yer verildi.

Franklin Enstitusu baş astronomu Derrick Pitts teleskobu incelerken (Kaynak NewYork Times)

Galileo'nun yaptığı onlarca teleskoptan sadece iki tanesi günümüze kadar gelmiş, yukarıdaki de onlardan biri. Görüntüdeki teleskobun odak uzaklığı yaklaşık 90cm. Teleskobu deneyen görevli Derrick Pitts görüş alanının oldukça dar, gökyüzündeki Dolunay'ın yarısı kadar, olduğunu belirtiyor. Yani Galileo Ay'ın yüzeyindeki şekillerin haritasını yaparken teleskobunu biraz hareket ettirmek durumunda kalmış olmalı.

Konuyla ilgili detaylı makale ve teleskobun videosuna aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:


Kaynak: NewYork Times Science

8 yorum:

Mustafa Öztürk dedi ki...

aah ah.. bizim de bir galileoskobumuz olur mu bu astronomi yılında =\

Arif dedi ki...

Galileoskop'u yurtdışından sipariş etmek durumundayız şu anda. Türkiye Astronomi Derneği'nin girişimleri hala sonuö vermedi bildiğim kadarıyla:( Fakat böyle bir yılın anısına elimde bir tane Galileoskop olsun isterim, o yüzden biraz paraya kıyıp alacağım gibi görünüyor...

Galileskop'u bu hafta İstanbul'da canlı canlı sergileyeceğimiz bir etkinlik planlıyor İTÜ Astronomi Kulubu(Evet, elimizde bir kaç tane var :) ). Gelişmeleri bir kaç gün içinde paylaşacağım...

Mustafa Öztürk dedi ki...

hadi yaa.. işe başladım ben.. inş etkinlik için uygun zamanım olur..

Ümit Fuat Özyar dedi ki...

Öğrencilerime Galileoskop yapana 100 vereceğim deyince bayağı bir heyecan oluştu. Gerekli yardımı da yaparım dedim costular. Şimdi bekliyorum bakalım. Bir kişi bile yapsa iyidir. En azından gökyüzüne artık başka bir gözle bakmaya başlar.

Arif dedi ki...

Bir düzeltme yapmam gerekiyor; okul astronomi yılı nedeniyle Galileoskop aldık diye belirtti fakat işin gerçeği galileoskopa benzer mercekli bir teleskop almışlar. Galileskop hayalim suya düşmüş oldu. Ama bu yıl bitmeden bir tane mutlaka sipariş edeceğim.

Ümit Hocam, harika düşünmüşsünüz. Bu öğrencileri daha da şevklendirecekdir, belki de aralarında "kim en iyi galileoskobu yapacak?" gibi bir tatlı bir rekabet bile oluşabilir :)

Mustafa Öztürk dedi ki...

Öğrenciler nasıl yapıyor galileoskop ya.. Gerçi var bir tane anlatım.. Gözlük camı, fotoğraf makinası merceği falan.. o mu yoksa farklı bir galileskop olayı var mı..

Ümit Fuat Özyar dedi ki...

İlk Galieoskop örnekleri geldi. 6 öğrencim 100'ü kaptı bile. Aralarından biri gerçekten görmeye değer. Bir iki eksiği vardı. Onları da yaparsa öğrencim güzel bir Galieoskopu olacak. Yakında sitemde resimlerini yayımlayacağım.

Arif Bayırlı dedi ki...

Merakla bekliyoruz Ümit Hocam. Bu çalışmaya ben de burdan bağlantı vereceğim. Çabanız gerçekten müthiş!

Saygılar

Arif

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki