1 Mart 2009 Pazar

Dünyayı Değiştirebilecek bir Fikrim Var : SETI

Dünya'nın önde gelen aktivist bilim adamları, düşünürleri ve sanatçılarının oluşturduğu bir topluluk olan TED'in her yıl gerçekleştirdiği "TED Wish Prize"ın(TED Dilek Yarışması) 2009 kazananları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Kazanan üç kişiden biri ise dünya dışı yaşam araştırmalarında öncü çalışmalar gerçekleştiren SETI(Dünya dışı yaşam araştırma enstitüsü) Enstitüsunun başkanı Jill Tarter. Dünyayı değiştirmek için ortaya koyduğu dileği ise kendi sözleriyle :

"Herkesin, evrendeki yaşam ortaklarımızın araştırılmasında tüm Dünyalılarının aktif katılım sağlamasına katkıda bulunmasını diliyorum"




Bu dileğini gerçekleştirme yolunda Tarter, mühendisler ve araştırmacıları bir araya getirerek SETI araştırmalarını daha verimli ve hızlı yapmanın yollarını araştırmayı, ayrıca dünya dışı yaşam araştırmaları konusunda meraklı ve tutkulu bir nesil yetiştirmek için bir çok insiyatif oluşturmayı hedefliyor.

SETI araştırmaları özellikle günümüzde başka yıldızlar etrafında gezegen keşifleriyle daha umut verici bir aşamaya gelebilir. Toplumun konuya dikkatinin çekilmesi ve herkesin bu çalışmalara destek vermesi insanlığın bu buz gibi evrendeki yanlız olup olmadığına devrimci bir yanıt bulabilmesini sağlayabilir.

Hali hazırda bu çalışmalara siz de kendi bilgisayarınızdan destek verebilirsiniz. SETI araştırmalarıyla elde edilen veriler tüm Dünya'da gönüllü kullanıcıların bilgisayarlarına kurdukları veri işleme programlarıyla inceleniyor. Eğer siz de bilgisayarınız boş dururken veya siz film seyrederken insanlığın bu büyük arayışına katkı sağlamak isterseniz tek yapmanız gereken BOINC yazılımını kurarak SETI@Home sayfasındaki yönergeleri izlemek.

TED Dilek Ödülleri her sene yapılan TED toplantılarında öne çıkan, güçlü fikirlere sahip kişilere veriliyor ve bu dilekleri tutan kişilerin tüm kominite içinde ve diğer bağlantılar aracılığıyla desteklenmesini amaçlıyor. Ödül ve geçtiğimiz yıllarda ödülü kazananların dilekleri konusunda bilgi edinmek için TED Wish Prize sitesini ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Bağlantıar :
TED - Ideas Worth Spreading
TED - Jill Tarter'ın Konuşması
TED Wish Prize
SETI Institute

0 yorum:

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki