26 Şubat 2009 Perşembe

Lulin Kuyruklu Yıldızını Gözleyin!

2009 yılının en gözde kuyruklu yıldızı olmaya aday Lulin kuyruklu yıldızı, bugünlerde (25-26 Şubat) en yüksek parlaklığa erişiyor ve ışık kirliliğinden uzak, karanlık gökyüzüne sahip yerlerde çıplak gözle dahi görülebilecek.

Amerika'dan James Champagne'in elde ettiği Lulin görüntüsü (Kaynak : spaceweather.com)

Geçtiğimiz bir kaç aydan beri her geçen gün Dünya'ya yaklaşan Lulin, 24 Şubat'ta Dünya'ya en yakın konumdaydı(Dünya-Güneş mesafesinin 0.4'ü kadar). Kuyruklu yıldız, 25 Şubat'ta ise Dünya'ya göre Güneş-Dünya-Lulin dizilimi olacak şeklide karşı konuma geçiyor. İnsan gözünün çıplak gözle en fazla 6 kadire kadar cisimleri seçebildiğini biliyoruz; Lulin bugünlerde gözlendiği haliyle en parlak durumunda 5 kadir olacak. Kadir sistemi gökyüzü cisimlerinin parlaklıklarını ölçeklendirmek için kullanılan logaritmik bir sistem. Gökcisimleri arasındaki 1,0 kadirlik fark yaklaşık 2,5 kat parlaklığa denk gelir ve parlaklık kadir değeri arttıkça azalır. Örneğin 6 kadir bir yıldız, 5 kadir bir yıldızdan 2.5 kat daha sönüktür.

Şubat ayının 25'i ile 28'i arası, kuyruklu yıldızı gözlemek için en uygun günler.Bu tarihlerde Lulin küçük bir dürbünle dahi gözlenebilir parlaklığa ulaşıyor. Yapmanız gereken gece yarısı 22.00 sıraları güney yönüne dönüp öncelikle Aslan takım yıldızını bulmak, ardından bu takım yıldızındaki parlak Satürn gezegenini konumlandırmaya çalışmak. Yanlız Satürn'ü, takım yıldızının en parlak yıldızı Regulus ile karıştırmamaya dikkat edin! Satürn'ü bulduktan sonra aşağıdaki haritadan göreceğiniz üzere Regulus'a doğru, Lulin'in hareket doğrultusunu taramaya başlayın. Lulin kısa sürelerde gökyüzünde uzun mesafeler aldığından haritada işaretlenen noktada bulmanız mümkün olmayabilir. O yüzden bıkmadan aramaya devam edin. Görmeniz gereken geniş bir alana yayılmış, hafif buğulu, oval şekilde bir görüntü. Biraz netleme yaptığınızda kuyruklu yıldızın detaylarını daha iyi seçme imkanınız olacaktır. Dürbünle gözlemlerde yeşilden ziyade gri bir rengi olan Lulin'i teleskopla gözlerseniz yeşil rengini de fark edebilirsiniz.

Lulin'in gökyüzündeki hareketini aşağıdaki haritadan takip edebilirsiniz : (Kaynak : gokyuzu.org)
Kuyruklu yıldız bir kaç gün daha bu parlaklık seviyesinde kalıp yavaş yavaş sönükleşecek. Eğer gökyüzünüz açıksa bu görüntüyü kaçırmamanızı tavsiye ederim. Eğer siz de benim gibi kapalı havadan şikayetçiyseniz spaceweather'daki fotoğraflarla kendinizi biraz olsun avutabilirsiniz.

0 yorum:

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki