21 Ocak 2009 Çarşamba

Mors Alfabesi ile Astronomi Yılı Kutlaması

Fotoğrafı ilk gördüğümde bir gariplik olduğunu fark etmiştim. Yıldız izleri fotoğraflarında izler genelde kesiksiz yaylar çizer. Bulut nedeniyle mi acaba derken, her bir yıldız için aynı şablon iz tekrarlanıyordu.. Açıklamasını okuduğumda ise bunun şu ana kadar gördüğüm en orjinal astronomi fotoğrafı olduğunu karar verdim : Mors kodu ile "IYA 2009" (IYA : International Year of Astronomy)

Amerika, Colorado'dan Astronomi Profesörü Jimmy Westlake'in çektiği yukarıdaki fotoğrafta yıldızların gecenin bir bölümünde gökyüzünde takip ettiği yolu görüyoruz. Yıldızlar gökyüzünde kutup yıldızının etrafında yay çizerek hareket ederler (Burada yıldızların gerçekten hareket etmediğini hatırlatmama gerek yok sanırım, bu tamamıyle Dünya'nın kendi ekseni etrafında dönüşü nedeniyle ortaya çıkıyor) Siz de fotoğraf makinanızı sabitleyip yeterince uzun pozlar verirseniz bu izleri yakalayabilirsiniz.

Westlake'de fotoğraf makinesi ile 30sn'lik pozlarla noktaları, 3 dk'lık pozlarla da çizgileri oluşturarak yıldız izleriyle mors alfebesinde "IYA 2009" yazdırmış (IYA : International Year of Astronomy) . Yıldız izlerinden parlak Sirius'a ait olanında mesaj açıkça okunabiliyor:
· ·” » I
- · - -” » Y
· -” » A
· · - - -” » 2
- - - - -” » 0
- - - - -” » 0
- - - - ·” » 9
= IYA2009

2009 Astronomi Yılı'nı kutlamak için seçilebilecek en orjinal yöntem bu olsa gerek! Tek kelime ile muhteşem!

Kaynak : Spaceweather

0 yorum:

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki