12 Ocak 2009 Pazartesi

Astronomi Kaynakları - Astronomi Bilginizi Arttırmanın Yolları

Astronomi ile yaklaşık iki yıldır ilgileniyorum ve edindiğim bilgi bakımından ilk başladığım zamanlarla şu andaki durumumu karşılaştırdığımda gerek internet, gerekse görsel ve yazılı kaynaklardan edindiğim bilgiler sonucu çok büyük bir fark olduğu olduğunu gözleyebiliyorum. Özellikle internet üzerinden bilgilerin çoklu ortamlar vasıtasıyla yaygın hale gelmesi astronomi konusunda da yüzlerce kaynağın oluşmasına ve her geçen gün hem nitelik hem de nicelik bakımından artmasına sebep oldu.

Bu ilgi alanına ilk merak sardığımda internetteki çeşitli haber/makale kaynaklarından rastgele bilgiler edinirken bir süre sonra bunu daha planlı ve seçici olarak yapmaya başladım. Böylece daha kısa sürede, en efektif yöntemlerle bilgimi arttırmaya çalıştım. İnternet ortamında günümüzde her yönden bilgi yağıyor, bunlar arasından nitelikli ve doğru olanlarını seçmek gittikçe zorlaşıyor. Benim bu yazıda yapmak istediğim kendimin geçmişte veya hala yaralandığım nitelikli kaynaklara (bunlar tamamen subjektif seçimlerdir) bağlantılar vermek. Umarım astronomi merağınızı gidermek için iyi bir kaynak teşkil ederler:

Bir konuyu en iyi öğrenme şeklinin öncelikle görüp izleyerek, ikinci olarak dinleyerek ve en son okuyarak olduğunu göz önüne alarak bu sırayla gidelim:

GÖRSEL KAYNAKLAR

  1. Berkeley Webcast - Introduction to General Astronomy - Şu ana kadar gördüğüm Astronomi'yi en iyi anlatan kişi olan Alex Fleppenko'nun Berkeley'de verdiği, dili tamamıyle anlaşılır ve anlatımı popüler bilim tadındaki videoları. Kesinlikle göz atın! (Her dersin vidyo ve mp3 kayıtlarına çevrimiçi erişebilirsiniz.)
  2. Space Telescpe Science Institute Lecture Series - Mükemmel bir kaynak, gerek teknik gerekse popüler dilde yüzlerce videoya erişebileceğiniz Hubble Uzay teleskobunu işleten Enstitü'nün web sayfası
  3. Yale Webcast - Frontiers and Controversies in Astrophysics - Derinlere dalmayı sevenler için biraz daha teknik yapıda bir dersin tüm dönem boyunca kayıt edilmiş videoları
  4. Perimeter Institute - Populer Talks - Teorik Fizik Enstutusu'nde her ay gerceklestirilen halka açık seminerlerin arasında çok ilginç astronomi seminerleri de bulunuyor.
  5. TTC Understanding Universe Lectures - TTC şirketinin astronomi konusunda Berkeley'de görev yapan astronom Alex Flippenko ile hazırladığı tamamıyle popüler dilde 96 tane video. Kesinlikle edinip izlemenizi tavsiye ederim.
  6. TTC Cosmology - Virgian Unv.'den Mark Whittle ın sunduğu 36 videodan oluşan tamamıyle popüler dilde hazırlanmış kozmoloji kursu.
  7. TTC Dark Matter - Dark Energy - Cosmic Variance'den tanıdığımız Caltech'ten Sean Carrol'ın sunduğu 24 videoluk karanlık madde/karanlık enerji kursu
  8. History Channel - The Universe Belgesel - Görsellik ve bilgi açısından müthiş bir belgesel dizisi olan The Universe'un tum bölümlerini izlemenizi tavsiye ederim
  9. BBC Sky at Night - BBC'de ünlü astronom Sir Patrick Moore'un sunduğu harika belgeseller
  10. PBS NOVA - Nova belgesel kanalının yayınladığı bir çok belgesele çevrimiçi ulaşabilirsiniz (Sitedeki bazı içeriğe Amerika dışından erişim kapalı, bu durumda Ktunnel gibi bir site üzerinden erişmeye çalışın)
İŞİTSEL KAYNAKLAR

  1. Astronomycast - Haftalık Astronomi Podcast yayını - Arşivinde merak ettiğiniz onlarca konuyla ilgili mp3 kaydı bulabilirsiniz.
  2. NASA Podcast - NASA'nın bir çok konuda yaptığı sesli yayınlara buradan erişebilirsiniz.
  3. Planetary Radio - Planetary Society'nin haftalık uzay ve gezegen araştırmaları ile ilgili yaptığı müthiş yayın.
  4. Jodcast - Manchester Unv. Jodrall Bank Gözlemevi'nin 15 günlük çok kaliteli bir podcast yayını. (Yakın zamanda video yayınına da başladılar)
  5. Are We Alone - SETI Enstutusu'nun haftalık astronomi ve bilim konulu podcasti
  6. 365 Days of Astronomy - 2009 yılı boyunca her gün astronomi konulu yayın yapacak olan proje
  7. SpaceShow - Uzay araştırmaları ve endüstrisine merağınız varsa kaçırmamanız gereken bir podcast yayını
YAZILI KAYNAKLAR

Bu başlık altında bir çok kaynak listelenebilir fakat ben öne çıkanları ve düzenli olarak yararlandıklarımı ekliyorum.
  1. Astronomi ve Sky&Telescope dergileri - Bu dergilere mutlaka abone olmanızı tavsiye ederim. Yıllık ücretleri 60$ civarındaki bu dergiler yurtdışından Türkiye'ye de gönderiliyor. (Dergileri İstanbul'da Kabalcı, Remzi Kitabevi gibi büyük kitap evlerinde de bulabilirsiniz.
  2. UniverseToday
  3. Space.com
  4. ScinceDaily -Space
  5. NASA- Ask an Astrophysicist - Birçok ilginç soruya astrofizikçilerin cevapları
  6. Ask an Astronomer - Bir üsttekine benzeyen fakat daha kapsamlı bir soru-cevap sitesi
  7. PhysicsForums - Astronomy&Cosmology- Sciantific American'ın desteklediği çok kaliteli bir forum
  8. CloudyNights - 2009 Astronomi Yılı'nın resmi forumu - Forumun yanında yararlanabileceğiniz büyük bir makale arşivi bulunuyor.
  9. Stargazer's Lounge - Kaliteli bir amatör astronomi forumu
  10. Ice in Space Forum - Avustralya Amatör Astronomlarının bilgilerini paylaştıkları nitelikli bir forum
  11. UK Astro Imaging Forum - Astrofotoğrafçılık konusunda harika bir forum
Bunların yanında yakın zamanda yavaş yavaş artmaya başlayan Türkçe Astronomi kaynaklarını da listeye eklersek :

TÜRKÇE KAYNAKLAR
Türkçe nitelikli kaynak sayısı az olduğundan kategorilere ayırma ihtiyacı duymadım.
  1. UzayveAstronomi - Türkçe Astronomi Portalı
  2. Astronomi Diyarı - Türkçe Astronomi Haberleri
  3. Bulutsu - Günün Gökbilim Görüntüsü
  4. Gök Ayna - Astronomi Blogu
  5. Feza Maceraları - Astronomi Blogu
  6. GökBilgi - Astronomi Blogu
  7. AstroTurk - Astronomi Blogu
  8. Tek Rakibim Obsession - Astronomi Blogu
  9. Gökbilim - Astronomi Forumu
  10. Gökbilim Dergisi
  11. Astrohaber - Bülten
  12. ATMTurk - Amatör Telskop Yapımı Wiki
Yazdıkça uzayan bir liste oldu, fakat güzel bir başvuru kaynağı olacak kanımca. Beğendiklerinizi favorilerinize eklemeyi unutmayın!

2 yorum:

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

Çok teşekkürler, harika yayınlar keşfettim.

Paylaş!

 

Copyright © 2010 Gök Günce | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki